65 miljoen jaar. Zolang lopen paarden reeds rond op deze aardbol (ter info: wij leven er slechts 200.000 jaar). Dat maakt paarden boeiende wezens die capaciteiten hebben ontwikkeld om reeds zo lang te overleven.

Een paard is een prooi- en vluchtdier, levend in kuddes die noodzakelijk zijn om te kunnen overleven. Voor prooidieren is het van vitaal belang om de omgeving aandachtig in de gaten te houden. Ze hebben als het ware emotionele antennes waardoor ze de taal van het lichaam veel beter beheersen dan mensen, die soms blind lijken voor hun eigen houding en gevoelens. Deze evolutionair belangrijke capaciteiten zitten nog steeds ingebakken in het paard van vandaag en zijn een zeer waardevolle aanvulling als het over coaching gaat.

Paarden kunnen enkel overleven als ook de kudde kan overleven, deze laatste is daarom belangrijker om in stand te houden. Het is voor een paard extreem belangrijk om binding aan te gaan met een groep en om te weten wat hun exacte plek is in de groep. In interactie met een mens wil een paard een soort van mini-kudde vormen. Onevenwicht in de kudde is een potentieel gevaar, en paarden zullen dit ten allen tijde willen vermijden en wijzen op dit onevenwicht. Ze leggen als het ware de vinger op de wonde.

Een paard ‘weet’ niet, maar observeert en reageert.

Paarden zijn gevoelig voor eenheid en ordening in de groep. Zij reageren op hoe onze innerlijke wereld aanwezig is en op hoe wij verbonden zijn met de systemen om ons heen. Door paardencoaching worden we uitgedaagd om echt bij ons gevoel te komen. Een paard kan namelijk helemaal niks met onze rationele gedachten en reageert vanuit zijn natuur enkel op de persoon zoals die op dat moment voor hem staat met alle bagage die we bij ons dragen.

Paarden zijn interessante coaches, omdat ze reageren op wat er is, in het hier en nu. Paarden zien de wereld als één geheel, ook als wij het gefragmenteerd ervaren. Dit biedt een andere manier van helpen of coachen. Ik kijk dan als paardencoach mee door de ogen van het paard, om te zien waar de (innerlijke) kudde van een cliënt weer compleet wil zijn.

“The horse knows…

He knows if you know…

He also knows if you don’t know.”

Ray Hunt